fbpx

Finance Academy

Мнение на Теодор Недев за курсовете в Инвестиции и лични финанси

Теодор Недев за курсовете в програмата “Инвестиции и лични финанси”

Теодор Недев е участник в курсовете “Изграждане и изпълнение на инвестиционна стратегия” и “Инвестиране в акции” от първия сезон на програмата по Инвестиции и лични финанси. Разберете какви са неговите впечатления от обучението на Finance Academy.

Здравейте, Теодор! Бихте ли ни се представили?

Здравейте, името ми е Теодор Недев, на 20 години съм и съм родом от Русе. Към момента съм второкурсник в Американския университет в България, където изучавам икономика.

Какво ви мотивира да се запишете в курсовете от програмата по Инвестиции и лични финанси на Finance Academy?

Предвид специалността, която изучавам, темата за инвестиции и лични финанси безспорно ми е интересна. Същевременно, обаче, знанията ми бяха напълно базови, предимно идващи от неща, които съм чувал в началните курсове в университета, както и от следене на новини. Честно казано, не знаех откъде да започна по-задълбоченото изучаване на темата и сякаш курсът се появи в точния момент, за да реши този проблем.

Как научихте за обучението?

За обучението научих от лектора Георги Вулджев, за когото знам покрай работата му в ЕКИП и БЛО, и който сам беше споделил във Facebook, че ще води обучение по инвестиции. Тогава имах свободно време, темата ми беше интересна,  прецених, че курсът ще бъде определено полезен и приятен, и се записах.

Какъв беше опитът ви с инвестициите преди да запишете курсовете?

Както споменах, опитът ми беше на практика нулев. Познанията ми по темата бяха общи и нямаха някаква тенденция за особен растеж, защото не знаех как да стартирам. В този смисъл, курсът е изключително полезен, тъй като позволява на човек да изкачи първите няколко стъпала, когато те още му се струват твърде високи.

Какви са впечатленията Ви от обучението?

Програмите на курсовете, които изкарах, ми се сториха добре подбрани. Първият, който беше за Изграждане и изпълнение на инвестиционна стратегия, беше много ценен, защото дава добра основа и интуиция за сферата. Хареса ми, че имаше както по-общи теми, като например подходяща разбивка на инвестиционния портфейл според допустимото ниво на риск или пък ребалансиране. Бяха включени и по-практически съвети относно инвестиционни фондове, различни видове такси и други.

Вторият курс, чиято тема беше Инвестиране в акции, разшири (и на моменти дори предизвика и подложи на съмнение) някои от идеите от предходното обучение, което много ми хареса. Например, докато в първия курс беше силно наблегнато на значението на диверсификацията, във втория я разглеждахме като „застраховане срещу собственото ни невежество“ – така научих, че не бива да я надценявам като подход. 

Всъщност, курсът за акции е особено ценен, ако човек вече е изкарал и предходния, тъй като уроците стъпват на добра основа и подбутват учащия да бъде по-уверен в знанията си и по-амбициозен в инвестиционните си намерения. 

Какви практически умения придобихте?

Това, което е останало най-ясно в съзнанието ми като практически умения, е боравенето с различни методи за преценяване на стойността на дадена акция, било то с Discounted Dividend или Discounted Cashflow модела. Ключово беше и сравняването на две или повече компании според различни ключови съотношения. 

Хареса ми, че бях научен как сам да правя анализ и да решавам за себе си, тъй като в инвестирането няма непременно един правилен подход, който всеки да следва.

Какви са впечатленията Ви от лектора?

В курсовете, които завърших – “Изграждане и изпълнение на инвестиционна стратегия” и “Инвестиране в акции” лектор е Георги Вулджев, от който съм определено много доволен. Естествено, бях запознат с него и работата му преди курса и именно добрите ми впечатления ме убедиха да се запиша във Finance Academy. Очакванията ми бяха високи и определено бяха оправдани – всичко се обясняваше интересно и разбираемо, отговаряше се на всякакви въпроси по време на и извън лекция, атмосферата беше много приятна и ненатоварваща.

Програма-банер-design-1

Инвестиции и лични финанси

Цялостната програма по Инвестиции и лични финанси на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как да структурираме разумно личните си финанси.